Introducere...


"Totul e o artă în viața asta, orice mânuiești iese mai bine dacă ai idei, ești creativ și îți păstrezi sufletul mereu tânăr.
Întotdeauna necunoscutul va atrage curioși dar ca să fii un om frumos și apreciat nu trebuie să te dezbraci!"

duminică, 27 noiembrie 2011

Locomotiva de epoca, 131.001


Locomotiva de epoca, una dintre cele mai vechi locomotive cu abur din Romania, 131.001, (construita la Uzinele Mecanice Resita) a fost restaurata si expusa in fata Statiei CFR Arad. Candva circula pe sine ca orice alta locomotiva urmata de cateva vagoane pline cu carbuni sau efectua diferite servicii, putand ajunge pana la o viteza de 65 de km/h... Acum cand si-a incheiat activitatea, imbatranita de vreme se odihneste in fata garii obisnuita cu lumea care vine si isi face poze langa ea :)... E locomotiva aceea cu aburi care in urma cu cativa ani inca mai obisnuia sa faca o plimbare scurta intre Gara Mare - Gara Aradul Nou si invers, odata pe an si doar pe acest traseu. "Claxona" in stilul ei unic de departe ca lumea sa o vada si sa o admire, eu abia asteptam sa apara si ma bucuram de fiecare data cand trecea pe langa noi, prin Micalaca... scoatea aburi, "calatorea" singura fara vagoane, arata bine, era speciala pe langa celelalte trenuri albastre ce treceau de obicei prin zona si atragea multe priviri, lumea se oprea in loc si isi atintea privirea spre ea, unii admirand ceva ce n-au avut posibilitatea sa incerce altii isi aminteau ce rol avea in trecut... a fost frumos, a fost un obicei sau o traditie draguta, ceva placut ochilor si auzului, ceva deosebit odata pe an... acum o putem admira cand dorim doar ca nu va mai scoate aburi si nu o vom mai auzi "razand" in stilul ei aparte... draga de ea, ce vremuri, ce copilarie... :)
Sunt mai multe locomotive de acest gen bineinteles, cu un trecut si o istorie la fel de interesanta si sunt raspandite si expuse in toata tara, in muzee sau in locuri amenajate dar fiecare se mandreste cu locomotiva (locomotivele) din orasul lui... iar noi o avem pe 131.001 :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu